неделя, 31 октомври 2010 г.

Честит Halloween на всички ! Независимо от факта, че е амарикански празник, той доста бързо стана популярен през последните години и всяка втора дискотека/ бар организира накакво празненство на 31 Октомври. Снощи аз и моите приятели празнувахме в диско клуб Zanzibar- не само с маски и костюми, но дори и с бонбони и закачки, както е по американска традиция :)

А ето и някои интересни факти за Хелоуин:

- Смята се, че на този ден се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им.

- Тиквеният фенер се нарича Светещият Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри Дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с Дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, Дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана тиква, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд.

- Костюмите на Хелоуин стават все по-реалистични, което води до много проблеми.Вече голяма част от маските са силиконови, които са толкова стегнати, че се е случвало деца да биват задушавани от тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар