неделя, 30 януари 2011 г.

Малко усилия за сваляне на много килограми


Ако вашата цел тази година е да отслабнете и да спортувате повече, забравете за диетите и големите тренировки. Според ново проучване именно малките стъпки, а не големите скокове, са най-добрият начин за постигане на дълготраен резултат.

1. Записвайте си при всяко хранене
В едно скорошно проучване участниците, които си записвали какво консумират, свалили двойно повече килограми от тези, които не си записвали. Когато съчетали това с една умерена диета и план за упражнения, те отслабнали със средно 6 кг за 6 месец.

2 Ограничете висококалоричните храни до една на седмица.

Отбележете любимите си висококалорични храни (бисквити, бонбони,сладолед, чипс, пържено) и постепенно ги намалете. Всяка седмица отстранявайте по една докато останат не повече от една-две; в същото време включете в менюто си здравословни храни като моркови, броколи, портокали и пресни плодове.

3. Вървете пеш още 5 минути всеки ден.

Според експертите увеличаването на ежедневната активност само с няколко минути помага за загубата на тегло. Накрая трябва да достигнете до поне 30 минути упражнения на ден (изгаряйки още 120 калории дневно), но не трябва да ги правите наведнъж от първия път.

4. Силови упражнения с малки усилия

Основните упражнения за тяло са лесен начин да направим повече мускули за минути и изследванията сочат, че те са толкова ефектни колкото да се отбиеш да фитнес салона.

5. Изкачвайте по още 3 реда стъпала дневно

Можете да избирате между колелото и стъпалата? Ако започнете да изкачвате стълби от 2 до 3 минути на ден – това са от 3 до 5 етажа – можете да изгорите достатъчно калории, за да елиминирате 1-2 килограма, които средно натрупвате за година.

6

. Купувайте си готова храна само веднъж седмично

Пригответе си сами деликатесни пилешки гърди върху пълнозърнест хляб с лека майонеза и салата, което прави около 230 калории. Така ще си спестите около 400 калории и 520 мг сода, които освобождават място за още една салата и все пак би довело до свалянето на до 14 кг за една година.
7. Изяждайте десерта си за 10 минути
Пробвайте следната стратегия, за да намалите неустоимия апетит: преди да опитате от десерта погледнете го, помиришете го и помислете за него. После отхапете една хапка, дъвчете бавно мислейки за него и най-накрая преглътнете. Задайте си въпроса дали искате повече или това ви е достатъчно.
8. Дъвчете плодовете, не ги пийте
Яжте целите плодове, а не само сока от тях. Така не само ще приемете повече здравословни фибри, но и ще останете сити за по-дълго. Течните въглехидрати не засищат така както твърдите. Когато дъвчете отделяте повече слюнка, която изпраща сигнали до мозъка и така започва процес на храносмилане в стомаха.
9. Измийте си зъбите веднага след вечеря
Ново проучване показва, че похапванете след вечеря може да доведе до покачване на теглото дори и да не сте приели много калории през деня, тъй като няма да ги изгорите след като си легнете. Избегнете изкушението да си похапнете като измиете зъбите си след вечеря. Ментовият вкус намалява апетита.
10. Предотвратете пълнеенето чрез сън
Лягайте си по-рано и ще видите разликата в талията си за седмица. Според едно скорошно изследване недоспиването в рамките само на няколко дни може да доведе до бързо натрупване на килограми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар