понеделник, 9 август 2010 г.

Успехът - какво е това ?


Ако напишем в Google думата "успех", ще намерим около 80 милиона сайта, всеки от който, предлага различни дефиниции и коментари на тази толкова лаконична дума. Някои хора се интересуват от успеха, или по-точно го имат в повече. Но независимо какво значи той, или в каква сфера се изразява (финансова, емоционална, физическа), чрез способности, положен труд и амбиции, той ще долети по-лесно при търсещите.
За успеха има написани толкова много книги, че чак една с друга влизат в претиворечия със съветите за пътищата и начините на постигането му. В повечето случай авторите им са теоретици - те нито са го постигнали, нито са се докоснали до истинския, НЕОПИСУЕМ И триумфиращ успех... Все пак и в живота е така - някои стават за добри спортисти, а други са добри треньори, без да са били перфектни състезатели. Вероятно писателите и анализаторите на успеха са били добри наблюдатели, те са отчитали чужди постижения анализирали са ги, извеждали са изводи и хипотези. Може би все пак това само по себе си е успех за самите автори, а защо не и за тези, които чрез техните съвети съумяват да постигнат успешно бъдеще, реализиране на целите и идеите.
И все пак какво е успеха? За едни това е копиране на начин и стил на живот, възможност за паркирана супер кола пред луксозно жилище, лъскави обноски и дрехи, параден вход и парадиране с вещи, власт и възможности.
Това обаче определено не е моята представа за успех, начин на живот, реализиране на идеи.
Бих се чувствала по-уютно и в мир със себе си, ака направя сама нещо, което надхвърля средната норма за посжимимост, направеното от мен е полезно, важно, значимо за други хора. Ще се чувствам успяла и когато трудът ми е оценен по различни начини, а направено ме направи самата мен щастлива.
Разбира се, хората са различни, представите им също. Популярната фраза на Алеко Константинов "разни хора, разни идеали" е твърде актуална и днес. Затова според хората и възприятията за успех и постигнати цели представите за успеха са различни.

5 коментара:

  1. Страхотна статия, Мими!!!! Много, много ми хареса! :*

    ОтговорИзтриване
  2. Статията е чудесна - много съдържателна и в същото време - интересна, кара те да се замислиш - първо за себе си, а после за големия УСПЕХ! Много вярно е отбелязано, че представите за успеха са различни - и в много случаи са далеч от материалните показатели.

    ОтговорИзтриване
  3. Хубаво е това разсъждение, пожелание за успех и спокойствие, за да се реализират целите на търсещите успеха.

    ОтговорИзтриване
  4. Statiqta ti e prekrasna,jelaq ti dve ot ne6tata, bez koito 4ovek ne moje- uspeh i kasmet !

    ОтговорИзтриване
  5. поздравления и сбъднати мечти и успехи

    ОтговорИзтриване