понеделник, 19 юли 2010 г.

Шести ден


It's Monday, man!!! Е, пак започна новата седмица... и пак станахме рано, но нищо, поне преведохме няколко обяви за имоти в курорти от сайта на Тонико имоти. Габи пък публикува имотни оферти във Flicker, пък с Ники си обменихме информация за някой и друг термин.
А сега да ви се и оплача- днес изядох 2 шоколадови вафли, оле само като си помисля как ще ми се лепнат... и ми иде да обиколя цялата Гребна база.... Я наистина да ида,а не само да говоря :)))
Но докато аз спортувам, вие можете да се информирате как върви пазара на имоти със следната новина:

Продавачите на имоти на Острова свалиха цените за първи път тази година

Офертните цени на британските имоти са се понижили през юли с 0,6%, а годишна база ръстът се забавя до 3,7%


Продавачите на жилищни имоти във Великобритания са намалили цените през юли за първи път тази година и вероятно ще продължат да го правят през останалата част на 2010 г., казват от най-големия сайт за имоти на Острова - Rightmove, цитирани от Bloomberg.

Офертните цени са се понижили през месеца средно с 0,6% до 236 332 паунда и ще паднат с 7% през второто полугодие, заличавайки ръста от началото на годината досега, прогнозират от сайта. В Лондон цената на жилищата е паднала с 1,7%, начело с най-скъпите квартали Кенсингтън и Челси.

Месечният спад на офертните цени през юли е първият от декември миналата година насам. На годишна база цените са се повишили с 3,7%, което е забавяне спрямо отчетения годишен темп на поскъпване от 5% през юни.

В британската столица средната цена пада до 422 248 паунда, като в 29 от общо 32-та района на града има спад. Кенсингтън и Челси, където понижението е 5,2%, остават най-скъпите пазари в Лондон, като средната жилищна цена от 1,82 млн. паунда там е близо девет пъти по-висока в сравнение с най-евтиния район в града Баркинг енд Дагенъм.

Годишният темп на поскъпване в Лондон се забавя до 4,8% от 8,2%. От Rightmove казват, че има „продължаващо несъответствие“ между предлагане и търсене.

Предлагането на нови имоти за продажба в столицата е нараснало с 67% през юли спрямо година по-рано, а в национален мащаб увеличението на броя жилища на пазара е 45%.

Миналата седмица от базираната в Лондон Capital Economics заявиха в свой анализ, че на британския жилищен пазар миналата година е имало „фалшива зора“ и че цените може да падат до 2012 г. Групата очаква спад от 5% през 2010 г. и по 10% през всяка от следващите две години.

Същевременно повече потребители очакват имотите да поевтиняват. Около 54% от участниците в анкета на Rightmove за проучването им на потребителското доверие, което трябва да бъде публикувано през август, очакват цените да останат същите или по-ниски в идните 12 месеца, сочат ранни данни от проучването. През април този дял е бил 44%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар