четвъртък, 16 декември 2010 г.

В кризата Интернет магазините са спасение


Почти всеки търговец държи да има нет магазин, който да е алтернатива за успешно преборване с конкуренцията. На този етап в България това обикновено се постига с индивидуален проект, изработен от някоя IT фирма. Причината за това е, че съществуващите на световния пазар възможности при готовите форми нямат български вариант за e-pay разплащане.
Работата на Интернет магазина наподобява функциониране на реален обект – изисква наличие на предлагана стока, маркетинг, счетоводна отчетност, виртуален продавач и други, но различното е, че има и специфики – телефони, бърза връзка с Интернет, собствена или партньорска фирма за доставяне на поръчаното.
Положителното за нет магазина е, че разходите за поддържането му са по-ниски, което го прави по-добра възможност за бизнес по време на криза. Освен това цената на стоките обикновено е доста по-ниска заради снижените разходи за търговски и складови площи, персонал за обслужване и други.
В Европа и САЩ обикновено всяка голяма търговска компания, предлага каталог на продукцията, формиран от база данни с характеристики и изображения. Вариантът той да се продаде онлайн е с добавяне на допълнителни опции на всеки модерен сайт.
По последни данни три милиона българи ползват Интернет, като средната възраст на тези потребителите е 29-30 години. Много малка част от тях обаче ползват мрежата, за да пазаруват онлайн. Причината е типично нашенска – нет шоповете се явяват в повечето случаи прекупвачи. Потребителят купува от тях, те купуват от офлайн магазина и му го доставят. С това се обясняват парадокси от типа дадена стока в друга държава в нет пространството да се окаже по-евтина, независимо от допълнителните разноски - доставка, евентуално мито или ДДС.
Въпреки особеностите, които притежава родното нет предлагане, тези магазини имат широк потенциал за развитие. Това го доказва и завишения брой поръчки покрай декемврийските празници.

1 коментар:

  1. И се надявай в България нещата да си останат, така че иначе ще ти се стори много лошо как изведнъж повече от половината клипове във vbox изчезнат поради нарушени авториски права, подобен сценарии със замунда, също и ще се появят много повече реклами тип 'изчакайте 30 секунди рекламата да ми и ще можете да видите уебсйта/видеото, което сте избрали' или 'попълнете онлайн въпросника, за да продължите към страницата, която искате'. Впрочем преди месец-два четох във вестника, че точно тъй като системата, която ползваме за доставка на интернет е различна, нашият интернет е по-евтин и по-бърз (преполагам че не включва моментите, в които доставчика без причина ти го е спрял за няколко часа) от този в другите страни. Затова Миме не давай идей, които не са в наш интерес

    ОтговорИзтриване